Huippu-urheilu tuo suomalaisille toivoa ja tuskaa

Urheilusta hengittävän Suomen odotukset menestyksestä Hiihdon MM-kilpailuissa Seefeldistä olivat korkealla. Saaliina oli kuitenkin "vain" yksi pronssi ja muutama rakastetun huippu-urheilijan kyynelehtivä lopettamisilmoitus. Tällä kertaa doping-käryt eivät onneksi Suomea koskettaneet. Syytä huonoon menestykseen on haettu kissojen ja koirien kanssa huollosta, valmennuksesta ja urheilijoiden huonosta taktikoinnista. Samalla kansan kylkeä on kairannut Norjan menestys kuin puukko.

Samaan aikaan 1980-luvun mäkihyppylegenda Matti Nykänen saatettiin koko kansan surressa haudan lepoon. Hautajaisten järjestelyt nousivat jopa sote-uudistusta isommaksi uutiseksi. Huippu-urheilijat ja menestys luovat kansalle uskoa tulevaisuuteen ja antavat toivoa. Muistellaan vielä kevättä vuonna 1995. Synkän laman keskellä Leijonat pelasi unelmien turnauksen ja murskasi MM-finaalissa Ruotsin. Tämän antama itseluottamusruiske auttoi osaltaan Suomen jaloilleen.

Suomi saa paljon urheilijoiltaan, mutta annammeko me heille riittävästi tukea huonoina aikoina ja uran jälkeen. Nyt hiihtäjämme tarvitsevat tukea ja kannustusta, jotta asiat tehdään tulevaisuudessa paremmin. Tämä kannustava ilmapiiri kannustaisi myös huippu-urheilijan uraa harkitsevia nuoria laittamaan kaiken peliin ja tavoittelemaan menestystä kovalla ammattiurheilijan tiellä.

Urheilu-uran jälkeen eivät urheilijamme saa jäädä tyhjän päälle. Osa urheilijoista löytää paikkansa tavallisesta työelämästä helposti, mutta osalla urheilu-uran jälkeinen elo on takkuista. Erityisesti tässä kohdassa vaadittaisiin oikeasti sopeutumiseläkettä, toisin kuin eduskuntauran loppuessa. Urheilijaeläkeasia olisi saatava hoidettua kuntoon.

Jo 60-luvun saksassa vaadittiin ennen ammattilaisuran alkua urheilijoilta ammattitutkinto. Esimerkiksi leipuri Gerd Müller heilutteli Bayern Münchenin paidassa maaliverkkoja. Suomeen sopii varmasti paremmin yksilöllinen urheilijan koulutuspolku, joka tuo turvaa urheilu-uran jälkeen. Urheiluun kuuluvat valitettavasti myös riskit vakavista loukkaantumisista. Tämän takia vakuutusturvan varsinkin alemmilla kilpatasoilla on pidettävä riittävän korkealla tasolla.

Seistään nyt yhdessä urheilijoidemme takana vaikeina aikoina. Kukaan ei ruoski huippu-urheilijaa kuten huippu-urheilija itse.


Oskari Valtola