Uskottava puolustus takaa koskemattomuuden

Viimeisten viikkojen poliittisessa keskustelussa ovat vilahdelleet herhiläisten, eli Hornet-hävittäjien korvaavien koneiden hankinta. 90-luvulla syvimmän laman aikaan Suomi
teki jättiläismäisen puolustushankinnan ja osti 64 Hornet hävittäjää Yhdysvalloista. Tällä hetkellä niistä aktiivikäytössä on 62 kappaletta.

Puolustuspoliittisessa selonteossa kaikki puolueet Vasemmistoliittoa lukuun ottamatta ovat sitoutuneet hävittäjähankintoihin, joilla on tarkoitus korvata Hornetien puolustuskyky täysimääräisesti. Ilmavoimat yhdessä maa- ja merivoimien kanssa muodostavat Suomen uskottavan puolustuksen rungon, josta on pidettävä kiinni.  Aiempien selvitysten perusteella hävittäjiä korvaavia asejärjestelmiä, jotka sopisivat Suomen taloudelliseen kantokykyyn ei ole tarjolla.

Keskustelussa on tullut esille ajatuksia mm. SDP:n suunnalta, että Suomi hankkisi vähemmän hävittäjiä kuin tuo 64 kappaletta. 64 hävittäjää on puolustusvoimien asiantuntijoiden mukaan ehdoton minimi, jolla koko Suomen ilmatilaa voidaan puolustaa uskottavasti. Luku ei ole hatusta tempaistu vaan perustuu puolustusvoimien asiantuntemukseen ja tietoihin, joihin tavallisella kansalaisella ei ole edes pääsyä.

Vuonna 2014 Venäjä miehitti Krimin niemimaan, tuolloin Ukrainalla ei ollut uskottavia puolustusvoimia suojanaan. Nyt Ukraina on voimakkaasti pyrkinyt korjaamaan tilannetta, mutta liian myöhään. Suomi ei saa koskaan olla samassa tilanteessa, meidän on pidettävä huolta puolustuskyvystämme turvataksemme rauhanomaisen tulevaisuutemme.

Kunhan tarjoukset ovat saapuneet on näistä valittava paras vaihtoehto Suomen puolustuskyvyn ylläpitämistä varten. Hankintahinta, joka asettunee 7-10 miljardin euron haarukkaan on valtava, mutta rahan arvoon suhteutettuna samalla tasolla kuin Hornetien hankintahinta keskellä pahinta lamaa 90-luvulla. Tämä hankinta on tehtävä Suomen uskottavan puolustuksen ylläpitämiseksi, eikä kompromisseihin ole varaa.

Oskari Valtola
työterveyslääkäri
kansanedustajaehdokas Kaakkois-Suomi (Kok.)